Vychází aktualizovaná Kniha o pivu

Nedávno vyšlo druhé aktualizované vydání Knihy o pivu Pavla Borowiece a Marcely Titzlové. V tomto období, které nepřeje čepovanému pivu, přináší řadu nápadů a inspirací k tomu, jak vybírat a vychutnat si doma pivo z lahve. Ukázka je z 5. dílu s názvem Ochutnáváme pivo, který přináší zcela konkrétní rady k přípravě domácí degustace, včetně výběru vhodných piv.

Do ochutnávky není dobré zařazovat vyšší počet vzorků než šest. Pokud toto číslo překročíme, nezapamatujeme si charakteristické vůně i příchutě. Piva nám začnou splývat. Tomu do jisté míry zabrání, když postupujeme od světlých piv po tmavá, od stylů s nižším obsahem alkoholu až po vysoký. Do výběru zařazujeme piva dostupná ve specializovaných pivotékách v Čechách a na Moravě, jako jsou v Praze například Pivkupectví a Base Camp nebo Modrý lev v Brně. Koupíte je i v internetových obchodech. Patří do skupiny nejlépe hodnocených piv ve svém stylu. Základní ochutnávky jsme koncipovali pro zájemce, kteří nemají s pivem velkou zkušenost, ale chtějí poznat stylovou rozmanitost nebo se nechat překvapit, co všechno lze pod nápojem označeným jako „pivo“ nacházet. Uspořádání ochutnávky vyžaduje přípravu. Potřebujete perfektně čisté pivní sklo bez dekoru, degustační sousto a pramenitou vodu, abyste mohli zbavit

chuťové buňky hořkosti nebo sladkosti z předcházejících vzorků. Pokud má mít ochutnávka úspěch, je nutné věnovat pozornost také teplotě nalévaného nápoje. V případě vzorků, kde má být vyšší, je třeba je s dostatečným předstihem, třeba i v řádu několika hodin, vyjmout z chladicího prostoru.

Český milovník piva podvědomě inklinuje k dobře vychlazeným pivům a nižší teplotu vyžaduje i u piv, kterým nesvědčí a brání rozvinutí vůně i chuti. Zvyk pít příliš studené pivo podporují u svých hostů i majitelé

pivních barů, které takové pivo skladují zásadně spolu s ležákem v ledničkách nastavených na jednu teplotu. Během ochutnávky svrchně kvašených piv si proto vyzkoušejte proměny chuti od chvíle, kdy jsme podávali pivo, až po dobu, kdy získá teplotu okolo 15 °C. S tímto odstupem si lze uvědomit, o co nás podchlazení piva u některých stylů připraví. Naléváme 1 až 2 dl piva. Konkrétní piva vhodná k uspořádání různých typů degustací najdete v PBA č. 89/2020 a samozřejmě v Knize o pivu.