50 nejlepších pivovarů tohoto desetiletí

Desetiletí 2010 až 2019, jehož konec se pomalu blíží, znamenalo pro české i moravské pivovarnictví neočekávané rozšíření pestrosti pivních stylů i zvýšení kvality piva. Podstatná část našich pivovarů bez rozdílu velikosti odmítla celosvětový globální trend hledání úspor na úkor zákazníka, který vede ve výsledku k vaření nudných piv bez výraznější vůně a osobité chuti. Nadešel tedy čas toto období zhodnotit a mezi českými a moravskými pivovary najít padesátku nejlepších.

České pivovarnictví zažilo během deseti let zásadní proměnu. Významný podíl na ní mají minipivovary, kterých v tomto období vzniklo takřka 400. Jejich podíl na celkovém výstavu piva u nás lze bagatelizovat, ale to není podstatný údaj ve srovnání s tím, jak se tento segment trhu promítá do celkových tržeb českého pivovarnictví. V porovnání s loňskými tržbami Plzeňského Prazdroje ve výši 16,5 miliardy jsou celkové tržby segmentu minipivovarů, které lze odhadnout na takřka tři miliardy korun, velmi zajímavou cifrou. A toto číslo rok od roku roste, a to i na našem výrazně nasyceném trhu.

Živé pivo

České craft pivovary na sebe poutají pozornost tím, že za každou značkou stojí konkrétní tvář sládka nebo majitele. Osobnostem, jako je Martin Matuška a jeho syn Adam, Štěpán Kříž, Petr Petružálek, David Máša nebo Jakub Sychra, se podařilo oslovit návštěvníky pivnic novým tématem – čerstvým a živým pivem v nejrůznějších stylech bez filtrace a pasterizace, vařeným s vášní a z pečlivě vybíraných, prvotřídních surovin. …….

 

Celý žebříček najdete v aktuálním čísle časopisu!