Pro vášeň sládků i majitelů pivovarů – PBA EXPO 2018

AKTUALIZOVÁNO 23. 1. 2018 V České republice se zatím nikdy nepodařilo soustředit na jedno místo takový počet firem a značek, které se zabývají zařízením, přístroji a technologiemi pro stavbu a rozšiřování pivovaru, ale zároveň také surovinami a dalšími věcmi, bez nichž se neobejdete při výrobě, stáčení nebo při prodeji piva, jako představí výstava Pivo Bier Ale EXPO 2018. Oproti loňskému roku se zdvojnásobil a dostal mezinárodní charakter, protože takřka třetina vystavujících společností je z Anglie, Německa, Itálie, Rakouska a ze Slovenska.

Ve srovnání s podobnými akcemi v zahraničí jsme stále na začátku, přesto nás čeká událost, kde by neměl chybět žádný sládek, technolog, ale také obchodník s pivem nebo majitel pivovaru. Lze pro to najít tři podstatné důvody.

Nové suroviny

Na Pivo Bier Ale EXPO 2018 se budou prezentovat speciální slady, nové odrůdy chmelů, kvasinky, ale například také přírodní čeřicí činidla od společností, které u nás působí v řadě případů krátkou dobu nebo na náš trh v tomto roce vstoupí. Jde o německou sladovnu Ireks z Kulmbachu, anglickou sladovnu Simpsons nebo o belgickou Dingemans. Zájem lze předpokládat o přírodní produkty prestižní anglické značky Murphy & Son, bez nichž si řada anglických a amerických pivovarů nedokáže představit produkci ale. Na českém trhu ji zastupuje společnost Hop Products. Nechala pro výstavu uvařit speciální várku golden ale v pivovaru Monopol v Teplicích. Návštěvníci budou mít nejenom možnost hovořit o výhodách čeřicích tablet Protafloc, ale zároveň i ochutnat pivo, kde je sládková Martina Valterová využila pro zlepšení stability. Samozřejmě se nefiltrovalo a nepasterovalo. Dalším benefitem se stalo zároveň zkrácení doby zrání v pivovaru. Silné zastoupení anglických firem umocní osobní účast zástupců chmelařské společnosti Charles Faram. Tradiční firma spojuje pěstování a prodej chmele více než 150 let. V portfoliu má okolo sta odrůd od klasických anglických až po nové odrůdy amerických chmelů pěstované ve Velké Británii. Největší obchodník s anglickým chmelem na světě samozřejmě nabízí nejrůznější aromatické odrůdy chmele stejně jako vysokoobsažné z hlediska hořkosti.

V Čechách je zvykem vařit ale především ze sladu plzeňského typu, v zahraničí se využívají světlé slady připravované speciálně pro pale ale. Právě tyto světlé slady tvoří základ nabídky přední anglické sladovny Simpsons, který pro Českou republiku dováží společnost Next Hop. Nechybí v ní i řada speciálních sladů včetně těch připravovaných z plodin jako oves. Od značky Dingemans naopak můžete koupit například jemně pražený pšeničný slad vhodný k výrobě u nás prozatím netradičních polotmavých ale, kterým dodává sušenkový a chlebnatý tón v chuti.

Kromě řady novinek zaměřených na vaření svrchně kvašených piv lze samozřejmě očekávat i veškeré informace o loňské sklizni českého chmele. V expozici společnosti Arix se lze seznámit se všemi dostupnými českými odrůdami stejně jako s těmi, které zatím čekají na registraci. Jde především o nové aromatické odrůdy označované jako ………  Pro vaření piva však jsou již dostupné, i když ve velmi omezeném množství. Návštěvník výstavy tak bude mít možnost, aby se seznámil se širokou paletou chmelových odrůd od českých přes anglické, americké, německé, novozélandské, australské až po slovinské.

Sladovna Ireks vznikla v Kulmbachu v roce 1856. Nabízí jak základní slady plzeňského typu, tak slady pšeničné a speciální. Spolu se sladovnou Best Malz patří v Německu k největším konkurentům značky Weyermann. Vedle karamelových a čokoládových sladů nabízí i autentické nakuřované slady. Na Pivo Bier Ale EXPO 2018 se představí zastoupení pro Českou republiku, které nabídne i ukázku piv vařených ze sladů této bavorské značky. Jsem přesvědčen, že rozšíření českého trhu o další speciální slady povede k odlišení ležáků, a zejména speciálních piv z hlediska barvy, vůně, a především chuti.

Sušené kvasnice prezentuje na výstavě značka Lallemand. V loňském roce doplnila nabídku poprvé o kvasnice, které mají původ v kvasinkách pro spontánní kvašení. Nabízejí se pro vaření v USA dnes velmi populárních sauer beers, které v nabídce multipípových barů tvoří protiklad výrazně hořkých ale, jejichž módní vlna je za oceánem naopak na ústupu, když se na jejich místa tlačí pitelnější autentický ležák. V oblasti živých kvasnic je v portfoliu Next Hop společnost White Labs. Prostřednictvím stánku Pivo Bier Ale Profi představíme nabídku nezávislého českého pivovaru, který si nově pořídil propagaci kvasnic a chce je prodávat dalším pivovarům.

Záruky úspěchu při exportování piva

O profitu českých pivovarů bude stále více rozhodovat jejich schopnost exportovat. Vývoz piva do zahraničí má řadu zákonitostí, které nelze pomíjet nebo obcházet. Proto jsme z podpory exportu udělali hlavní téma celé výstavy. Začíná u kvality piva, ale zásadní vliv na ni mají faktory jako maximální nároky na sanitaci udržování hygieny v pivovaru, správně provedená filtrace piva, pokud ji zákazník vyžaduje, a především profesionální úroveň stáčení piva do obalů. Optimální volba v řadě případů jednocestných obalů potom předurčuje úspěch na cizím trhu. Neobejde se bez marketingové podpory produktu a správně zvolené logistiky. Klíčovou roli pak hraje znalost prostředí včetně sociologických průzkumů o náladách a zvyklostech konzumentů a obecných trendů včetně odlišností od trhu našeho. Podstatnou část Pivo Bier Ale EXPO 2018 proto tvoří na jedné straně řetězec firem, které se specializují na jednotlivé kroky, bez nichž se pivo nevyveze. Konkrétně jde o firmy Kärcher Group, která se zabývá sanitací pivovarů, Bílek Filtry, v jejíž expozici najdete mimo jiné zařízení pro mikrofiltraci, laboratorní přístroje Anton Paar, tři značky se zaměřením na stáčení piva do lahví i do sudů (Nate Nápojová technika, Gai a Cheops Kopecký Chotěboř), dále sklárnu Vetropack Moravia a grafické studio a výrobce etiket FP Print. Současné trendy představí Obalový institut SYBA, pořadatel konference Pack Summit a soutěže Obal roku. Prodej piva včetně marketingové podpory zastupuje česká část Sahm CZ a Sahm Gastro, dále výrobce výčepních zařízení Thermotechnika Bohemia spolu s lídrem světového trhu v narážečích sudů Micro Matic a v neposlední řade Oreon Trading s pestrým portfoliem zahraničních producentů pivního skla, tácků pod sklenice, chladicích vitrín a slunečníků.

Na druhé straně v rámci doprovodného programu proběhne konference PBA Forum na podporu vývozu piva, surovin, zařízení a technologií pro jeho výrobu se zaměřením na destinaci Rusko. Naváže na velmi úspěšnou konferenci, která se uskutečnila v září loňského roku v Restauraci a pivovaru U Fleků. Opět na ní vystoupí zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Ministerstva zahraničí ČR, České exportní banky a EGAP. Specifika vývozu do Ruska popíše ve své prezentaci Nikola Hrušková, agrární diplomatka Velvyslanectví ČR v Moskvě. Jako hosté budou přítomni zástupci společností importujících do Ruska alkoholické nápoje.

Vše o stavbě, rozšiřování a o optimalizaci pivovaru

Česká republika se řadí v posledních letech mezi státy, kde se staví největší počet pivovarů v poměru k počtu obyvatel na světě. Toto unikátní postavení by nám nepatřilo, kdyby v Čechách nepůsobila řada firem, které se zabývají kompletním poradenstvím a zajišťováním staveb pivovarů. Na výstavě se například představí Pivo Praha, Ebia CZ a několik dalších. Výraznou účast lze sledovat u firem, bez jejichž produktů se při stavbě neobejdete. Je o podlahy z tradičního materiálu, jakým je tavený čedič značky Eutit, nebo lité průmyslové podlahy Remmers. Novým vystavovatelem se stane značka ACO, specialista na odvodnění všech typů podlah.

Profesionální pivní sommeliérství

Vzhledem k tomu, že v době konání výstavy Pivo Bier Ale EXPO 2018 probíhají dvě národní degustační soutěže, sejde se první den na výstavě řada odborníků, které bude zajímat odpolední část doprovodného programu v podobě semináře o profesionálním pivním sommeliérství. Proběhne za účasti zahraničních hostů, jako je mistr světa v pivním sommeliérství Simmonmatia Riva z Itálie a Nicola Buchner z Institutu Doemens, kde se pořádají prestižní školení. Pokud se jeho účastníkovi podaří složit závěrečnou zkoušku, získá mezinárodně respektovaný titul diplom biersommelier. Během semináře se poprvé představí nově vzniklý Institut pivního sommeliérství, který bude prezentovat vlastní program na národní úrovni pro Českou republiku s akreditací Ministerstva školství ČR. Během výstavy se bude možné přihlásit do prvních kurzů. Začnou probíhat od dubna 2018.

Pro předplatitele Pivo Bier & Ale

Každý předplatitel obdrží jednodenní vstupenku na výstavu Pivo Bier Ale EXPO 2018. I když je tato oborová výstava určena především profesionálům, získají na ní řadu informací o současných trendech výroby piva s ohledem na použití surovin, především chmelů. Zajímavé může být seznámení s výčepní technikou i s procesem lahvování piva. Každý den bude pro čtenáře připravena znalostní soutěž o zajímavé ceny, anketa a ochutnávka piva. Setkat se lze se sládky a s majiteli pivovarů. Výstava však není pivní festival, kde by se prezentovaly jednotlivé pivovary.

Pivo Bier Ale EXPO chce přispět ke zvýšení kvality piva, rozšíření rozmanitosti a k objevení současných evropských i světových trendů. Tento záměr se nepodaří naplnit bez návštěvníků. Krátký časový formát, koncentrace informací a příležitost k osobním setkáním slibuje již začátkem roku silnou událost.

Pavel Borowiec