Ode dneška pivo opět začíná téct proudem

Zeptali jsme se proto pivovarských, do které zahradní pivnice by rádi pozvali příznivce své značky na čepované pivo. Někteří dokonce i v nepříznivé době budou své hosty hýčkat letními novinkami.

Laďa Němeček, Pivovar Dalešice
Naše příznivce bych rád pozval především přímo k nám do Dalešic na pivovarský dvůr, kde se mohou pořádně napít z celého našeho sortimentu, dále pak na zahradu U Baumannů v obci Česká, do Vechtrovny v Troubsku a nově i na dvůr u Pivovarského domu Poupě v Brně.
V případě možných novinek spíš věřím, že naše štamgasty ničím nepřekvapíme, takže se můžou těšit na pestrou nabídku kvalitních ležáků, na které se k nám dlouhodobě vrací!

Jiří Plevka, Pivovar Chodovar, Chodová Planá
Moje tipy jsou
1) Pivovarská restaurace Stará Sladovna, Chodová Planá
2) Restaurace Chodská chalupa, Vrch Hrádek nad obcí Újezd
3) Hospoda U Lípy, Velichov
4) Restaurace U Soudku, Svobodka
5) Restaurace Stará pošta, Bečov
6) Myslivecká hospoda Kladská nad Mariánskými Lázněmi
Všechny tyto podniky mohu jen doporučit, protože tam hosty čeká úsměv a příjemná obsluha, vždy výborně ošetřené čepované pivo a domácí česká kuchyně jako od maminky. Navíc jejich návštěvu lze spojit s výletem do Českého lesa. Ať už vyrazíte pěšky, na kole nebo autem, inspiraci najdete třeba zde:
https://www.kudyznudy.cz/kam-pojedete/plzensko-a-cesky-les/cesky-les-domazlicko-chodsko nebo také na https://ceskymlesem.eu/.


Richard Röder, Rakovnický pivovar Bakalář, Rakovník
Není lehké vybrat ty nejlepší, volil jsem tedy podle svého osobního gusta. Každá tato zahrádka je něčím jedinečná a výběr velmi pestrý. Posuďte sami.

1. Restaurace U Václavů, Drahlín u Příbrami
Drahlín je výchozím bodem pro výlety (znovuotevřených) Brd. Ze zahrádky pod markýzou je krásný výhled na tyto starobylé hory. Výbornou kuchyň si můžete užít buď jako výchozí část programu nebo zlatou tečku. Ideální je posilnit se a po túře se znovu zasytit i se zážitkem z krásně načepovaného rakovnického piva.

2. Restaurant U Týna, Staroměstské náměstí, Praha
Posezení na „Staromáku“ má nezaměnitelné kouzlo. Výhled na Mariánský sloup, Staroměstskou radnici a obecně užívání si ruchu této pražské perly. Kombinací pečeného kolena s medovým speciálem nebo černým pivem nikdy neuděláte chybu. A pokud se povede hezký západ slunce, tak má host bonus navíc. Na tomto místě si člověk uvědomí, že rčení „Praha, matka měst“ má něco do sebe.

3. Restaurace Kamenčák, Chomutov
Tato zahradní restaurace u unikátního kamencového jezera přináší návštěvníkům nejen klidnou zónu pro hezké posezení u dobrého piva a pochoutek z grilu a udírny, ale i zábavu. Kromě koupání v jezeru si můžete zahrát minigolf a znovu se vrátit ke konzumaci dobrého piva a dobrého jídla. I poté posezení s pivem a výhledem na Krušné hory dělá odpoledne příjemnější.

4. Sadová kavárna, Františkovy Lázně
Sednout si v centru lázní do zahrádky, obklopené parkem s fontánou je balzám na duši. Krása okolních budov v souznění s přírodou. Naši dědové věděli, že léčivá voda ulehčí tělu a krása prostředí léčí mysl. A proto to dělali v této mentální symbióze. Je přirozené, že návštěvníky nejsou pouze pacienti lázní. Je hezké sledovat mladé lidi s dětmi, které vytváří kontinuitu života. A právě tato zahrádka ukazuje, že může existovat bezelstný kontakt zcela cizích lidí. Dětí a seniorů. Přestože si mnohdy jazykově nerozumí. Ale vyjádřená sounáležitost nepotřebuje jazyk. Jazyk host potřebuje k ocenění rakovnického ležáku a dobrého jídla.

5. Občerstvení Lužerady u Loun
Obecně je vycházka z města Louny do Lužerad příjemnou kratochvílí. Po dvou kilometrech dojdete do kdysi slavné výletní restaurace, dnes s citem obnovované. Sto metrů od řeky Ohře se po této procházce můžete posadit s rakovnickým pivem a dívat se na panorama českého středohoří. Pohled na Ranou, Oblík nebo Stříbrník je až magický. Sedíte na místě, kam kdysi chodili lounští o víkendech tančit a bavit se. A genius loci místa je stále zřejmý. U posezení s pivem a proslaveným bramborákem po Ohři odplouvají starosti a negativní myšlenky.

6. V limbu, Litoměřice
Pokud někdo vejde na před zraky kolemjdoucích skrytou zahrádku V limbu, po chvíli ho nutně napadne, že tam panuje zvláštní atmosféra. Uvolněná a protkaná pletivem vzájemných interakcí hostů. Desítky pravidelných štamgastů se znají a povídají si nejen u stolu, ale zastaví se spolu při cestě k baru, na toaletu nebo se k sobě prostě na chvíli přitočí. Limb je pivnice a hosté tam chodí zejména na pivo. To, že roky na rakovnické znamená jediné. Je dobře ošetřené a chutná. Jenže kouzlo spočívá ve filosofii majitele. Když ji před 18 lety otvíral, jeho mottem bylo „mějme se rádi“. A beze zbytku to funguje. U jednoho stolu sedí ředitel firmy a přidavač od zedníků. A u piva si rozumí a sedí spolu celý večer. Proč bych tam vzal kamarády? Protože ta atmosféra je osvobozující.

Markéta Ježková, Budějovický Budvar
V naší restauraci Krumlovský mlýn můžete ochutnat tankový Budvar Kroužek a tankový hořký Budvar 33. Navíc nabízí překrásný výhled na českokrumlovský zámek a řeku a jídlo z otevřeného grilu. Součástí restaurace je také pivní bar Strojovna, kde je na čepu výběr craft piv z našich partnerských minipivovarů jako jsou Clock, Nachmelená Opice, Permon nebo Zichovec.

 

Aleš Potěšil, Břevnovský klášterní pivovar
Mohu doporučit naši domovskou zahrádku Klášterní sýpka, kterou najdete na nádvoří před bazilikou sv. Markéty. Na čepu bude 7 druhů našich piv. Letos se výrazně rozšíří počet míst k sezení i stání. Protější restaurace Klášterní šenk nabídne venkovní grilování a s tím spojené posezení. Toto místo má ve spojení s pivem opravdové kouzlo a při ochutnávání piva se lze kochat krásou barokního kostela, pivo si lze vzít také s sebou do klášterních zahrad s oranžerií. Na léto plánujeme navařit nové speciály, a až to situace umožní, opět uspořádat tradiční a oblíbené posezení se sládkem.

 

Milan Starec, Černokostelecký zájezdní pivovár, Kostelec n. Černými lesy
Já bych samozřejmě rád pozval k nám na pivovarský dvůr do Kostelce nad Černými lesy. Je zde naprostý klid, obří prostory, které nabízejí 200-300 míst k sezení venku v památkově chráněném areálu pivovaru, a navíc možnost prohlídky pivovarského muzea. A proč? V pivovaru chutná pivo vždy nejlépe a západ slunce na černokosteleckém pivovarském dvoře je úchvatný. V rámci naší produkce máme na léto navařenou 10% světlou Dešťovku, 11% světlou Jirku, 12% světlou Vycpanou vydru a 13% tmavou Černou svini. Pouštět se do dalších věcí se v rámci opatření stále bojíme.

 

Petr Janče, Továrna Pivovar, Slaný
Moje dva tipy jsou jasné.
Hospoda na Bucku se nachází u rybníka Bucek na hranici Křivoklátska a přírodního parku Džbán. Od dubna do října se na terase s kapacitou padesáti míst můžete osvěžovat ze čtyř čepů pivem z minipivovaru Továrna. Pivní specialitou osadní hospody je za studena chmelený ležák Cejn 11°, k jehož výrobě bylo použito chmelu Kazbek, který se sklízí v nedalekém Ročově.
V jídelním lístku se tu zaměřují stěžejně na domácí hamburgery, ale v nabídce nechybí ani trhaná masa, pečená vepřová žebra, smažený sýr gouda či tradiční chuťovky k pivu.
Pro milovníky přírody slibujeme možnost krásných procházek v okolních lesích, kdy se stačí jen rozhodnout, zda je absolvovat před či po osvěžení této osadní hospodě.

Pivní dvůr pivovaru Továrna nabízí letní posezení na dvoře pod platany, což je velmi vhodné prostředí pro pití piva. Továrenské pivo je zde zastoupené na šesti čepech a kompletní pivní sortiment je možné si odnést také ve strojně stáčených lahvích. V Továrně se můžete osvěžit světlým i tmavým ležákem a říznou desítkou.Pro pijáky svrchně kvašených piv nechybí IPA a novinkou letošního léta je „projekt APA“, který slibuje několik po sobě následujících várek chmelených vždy rozdílným dominantním chmelem.
Nabídku piva doplňuje jídelní lístek s pivovarskými specialitami, domácími burgery, staročeskou kuchyní a domácími dezerty. Na míru k pivu zde šijí víkendové nabídky, jakými jsou domácí Taliány, zauzovaná brasírovaná masa nebo steaky z vyzrálého hovězího. Kapacita dvora je jedno sto devět míst.

 

Zdeněk Vlček, Slavkovský pivovar, Slavkov
Dobře ošetřené čepované Slavkovské pivo skvěle chutná na dvoře pivovaru, tedy na adrese U Mlýna 1422. K dispozici budou všechna naše piva. Velkou popularitou se v současné době pyšní kiosek Panelka v Lulči nedaleko Vyškova na Moravě. Slavkovská desítka, dvanáctka a aktuální speciál ve velmi sympatickém a snovém prostředí doplňuje skvělá tematická mezinárodní gastronomie. Na smažené polotovary zde moc nenarazíte, ale určitě stojí za návštěvu.
Také v Brně se toho děje vždy hodně a letos to nebude jinak. ,,Lidi z Baru´´ toho mají na svědomí mnoho a brzy otevřou dvě zahrádky, kde budou čepovat slavkovské pivo. První najdeme u stálé provozovny 4Pokoje na ulici Vachova 6 a co by kamenem dohodil bude od 1.července k dispozici venkovní posezení s výčepem na místě zvaném Pohořelec. Buddy´s street 23, to je podnik v Brně – Kohoutovicích, kde hlavní motto zní Maso a Pivo. Tamní personál se již těší, až se okénko změní na zahrádku. Na čepu bude mimo jiné světlý ležák Buddy´s, který je jedinou privátní značkou vařenou ve Slavkově.
A krásná zahrádka se jistě také otevře U Zajíčků v Mokré – Horákově nedaleko Brna. O pivo se umějí postarat velice slušně a ještě k tomu vám dají skvěle najíst. Co více si přát!
Nejsme pivovarem, který by lákal na krátkodobé senzace, jsme rádi, že můžeme pokračovat v práci a chceme i nadále nabízet kvalitní ležáky, jak světlé, tak tmavé. Čas od času si vyskočíme ze stereotypu a pošleme mezi lidi třeba sladový ležák německého původu Helles nebo za studena chmelený ležák. Nejvíc se ale těšíme, že si dáme na zahrádce pšeničné pivo. Několik let jsme ho nevařili a loni se ukázalo, že si ho lidé oblíbili víc, než jsme čekali. S nadcházejícím podzimem bude speciálních várek přibývat, ale to už moc předbíhám.

 

Tomáš Sladký, Farmářský pivovar Zlatá Kráva

Mé doporučení je jednoznačné: Zlatá Kráva Bandaska, první bistro v centru Plzně, keré jsme začali budovat v prosinci roku 2019. Zahrádka pro 60 osob nabízí 8 piv na čepu, včetně s sebou do bandasky. Příště vám bandasku vyměníme za čistou a zase nakupujete do umyté. Žádné plasty! Novinkou je 12 Yuzu Cow – krásná citrusová APA se super ovocem yuzu. Každý měsíc nabídne menu nové druhy street foodu a pivních chuťovek..Musíte se přijet podívat!
Naše terasa u pivovaru pro stovku lidí je také parádní. V Praze můžeme doporučit Beertime nebo Hillbilly se skvělými burgery, v Plzni Klub malých pivovarů.
Tomáš Kaňka, Pivovar Hubertus, Kácov
Pro nás je letos číslo jedna oslava 20 let od znovuotevření pivovaru. K tomu přidávám 15 tipů, kam se vyplatí vyrazit na naše pivo:
Creperia u Slepé Kočičky, M.Horákové 600 Praha 7 – Holešovice
TJ Kotva Braník, U Ledáren 1557/1 Praha 4 – Braník
Cafe bar Šesťák, Vítězné náměstí 576 Praha 6 – Dejvice
Remíza bar, V Lipách 135/15 Praha – Koloděje
Penzion a Restaurace Maják, Zvírotice 45
Kavárna Adria, Národní 36 Praha 1 – Nové Město
Hostinec u Smrků, Mezno 57
Hostinec Na Sýpkách, Antonína Dvořáka, Třebíč
Restaurace Na Mlejně, Bostovskej 5, Třebíč
Restaurace Tatran, Brněnská 87/80, Hradec Králové
Unleaded Coffee, Hybešova 46, Brno
Šestá Větev, Moravské náměsí 12, Brno
Hospůdka Amfik, Vinohrady 3, Mikulov
Nábřežní Terasy, Havlíčkovo náměstí 254/7, Žďár nad Sázavou
Restaurant Špejchar, Kpt. Jaroše 23, Boskovice
Roman Havlík, Pivovar Svijany
Samozřejmě zvu do zahrady naší Pivovarské restaurace přímo ve Svijanech. Je z ní vidět nejen na vlastní pivovar, ale i na svijanský zámek, který připomíná jeho více než 450letou historii. V restauraci čepují prakticky všechna svijanská piva, pochopitelně prvotřídně ošetřovaná. Každý všední den sem chodím na oběd, stejně jako náš sládek, a ten by rozhodně nedopustil, aby se jeho pracně vyrobenému řemeslnému pivu nedostávalo potřebné péče. Restaurace nabízí zejména českou kuchyni, kterou mohu jen doporučit.
Letos oslavíme znovuotevření zahrádek stejně jako loni sezónním pivem Svijanský Svátek, které je po Zámeckém Mázu už druhým kroužkovým pivem ze Svijan. Kromě toho ovšem v pivovaru již pracujeme i na další – zásadnější a trvalejší – novince, která by mohla přijít na svět zhruba souběžně s otevíráním restaurací. V tom okamžiku ji také oficiálně představíme a připijeme si s ní na to, že je pro pivovary i hospody to nejhorší snad už skutečně za námi.

 

Petr Peška, Pivovar Tišnov 

Určitě mohu v první řadě doporučit náš samovýčep v zahrádce u pivovaru u nás v Tišnově, kde si můžete natočit pivo přesně tak, jak je máte rádi. Na čepu je jich osm.
Další pěkné zahrádky s naším pivem jsou Bar Koruna v Blansku, U palečka v Brně, U Vodníka v Rajhradě, U Šlechtičen v Mílovém, U Kosků v Blatinách, v Bistru Bítýška ve Veverské Bítýšce a v brněnském Jakoby.

Martina Köhlerová, Pivovarský dvůr Purkmistr, Plzeň-Černice
V první řadě zveme na příjemné venkovní posezení na klidné terase našeho Pivovarského dvora Purkmistr. Nejdůležitějším důvodem pro návštěvu jsou naše piva, nové lehké kyseláče Zbitá hruška 9° (Osvěžující kyselé pivo s chutí hrušek, máty a hřebíčku), RUR 9 (°Kyselé pivo s příchutí rebarbory a rybízu), Wostrá bába kořenářka 9° (Sour ALE s chutí směsi koření rozmarýn, jalovec a pepř). Ojedinělou záležitostí je naše DIA pivo 10° s nízkým obsahem cukru vhodné pro diabetiky a jiné „dietáře“ a nesmím vynechat ani sezónní piva: Forrest Gung 13° (ALE, do kterého jsou po chmelovaru přidány čerstvé smrkové výhonky dodávající pivu pryskyřicový a květinový charakter) a Nahoře Bez 11°(lehké pšeničné pivo oživené chutí černého bezu. A k tomu ještě naše skvělá kuchyně.