Jmenuji se Agent, Pivovar Agent!
Na začátku skutečného života pivovaru není oprava budovy, instalace technologie nebo uvaření jalové várky, ale značka. Název Olešnický pivovar nebo Pivovar Olešnice bych totiž s největší pravděpodobností přehlédl a do Orlických hor se ani nevypravil.
Agent
Když jsem spatřil stylové logo pivovaru, vzpomněl jsem si na etikety Randyho Moshera, které do výběru craft piv vnesly fascinaci touto nejdůležitější částí obalu. I v etiketách Agenta jsou emoce, i když jejich autor Vladimír Kotouza u části z nich záměrně pracuje pouze s barvou černou a bílou. Všechny názvy piv mají agentskou tematiku, pouze jedenácti- a dvanáctistupňové ležáky jsou bezejmenné. To z úcty k ležákům, které majitel pivovaru považuje za vrcholný styl.
Majitel a sládek Pivovaru Agent Martin Nauš žil v Praze a jeho profese mu zaručovala velmi pestré zážitky týden co týden. Zaručovala mu to dvě písmena před přezdívkou, která se i u nás čtou anglicky – dý džej. Začínal skromně v klubu Radost jako samouk, kdy se krok za krokem učil od zahraničních hostů, jejichž hudebními produkcemi byl pražský kultovní podnik proslulý, a vypracoval se tak, že v srpnu 2005 vystoupil na největším evropském festivalu Sziget v Budapešti po boku legend, jako byli DJ Rush a Speedy J. (Pro ty starší – to je asi takový úspěch, jako kdyby vás obsadili do filmu vedle Seana Conneryho.) Na Sziget přišlo 800 000 návštěvníků z celého světa. Když dostal pocit, že dosáhl na evropské scéně v hudbě maxima, skončil.
Dům U Svatých
V té době si také v Olešnici našel dům, který se mu líbil, a koupil ho. Když po čase začal pravidelně vozit syna do školy kolem rozpadlého domu hned na kraji vsi, začal mu pohled na vykradený a zdemolovaný objekt čím dál víc vadit. Mrzelo ho, že první, co návštěvníci při příjezdu z vnitrozemí po turistické trase zvané Jiráskova cesta spatří, je zdevastovaná ruina. Rozhodl se, že ji koupí a opraví, a pustil se do díla. Najal dělníky, s nimiž sám pracoval jako jeden z nich, ale také působil jako jejich mistr a stavební dozor zároveň. Díky tomu nový penzion s pivovarem vypadá přesně podle jeho představ. Otevřel v říjnu 2019 a těšil se na sezonu v roce 2020, protože už o tři roky dříve se naučil vařit pivo.
Pavel Borowiec
Více v časopisu PBA 91