Jižní Tyrolsko miluje víno i pivo

Hrdost na místní produkty je u italsko-německy hovořících obyvatel Jižního Tyrolska velmi přesvědčivá a pochopitelná. Zvlášť v okamžiku, kdy se vidíte, jaké úsilí tu na strmých svazích stojí nejen vypěstovat hrozny a jablka, ale také vyrobit sýr nebo pivo, navíc tak, aby výsledek přinesl konzumentům potěšení.

Tento rys zde platí všeobecně a málokde lze spatřit takovou urputnost, s jakou v ulicích Bolzana čtvrt hodiny před otevřením obchodu prodavačky drhnou výlohu do naprosté dokonalosti. O tom, zda je zdejší náročnost na kvalitu správná cesta, jasně svědčí téměř neuvěřitelné tři desítky michelinských ocenění pro restaurace v Bolzanu a jeho okolí.

Deset pivovarů uprostřed vinic

V Jižním Tyrolsku je dnes také celkem 10 pivovarů a všechny nesou místní pečeť „Quality Südtirol“, která zavazuje k naplňování ještě náročnějších kvalitativních standardů, než určuje zákon. Jedním z nich je maximální snaha o využívání místních surovin, jak nám potvrdil i majitel pivovaru Batzen Bräu Robert „Bobo“ Widman: „Když už do něčeho dáváte tolik energie, musí to být výjimečné. Pro jihotyrolskou kuchyni je typická nejen kvalita a péče o každý detail, ale možná i  důslednost a  tvrdohlavost v  tom, že chceme mít vše domácí, z našeho regionu. Místní zemědělce jsme třeba přesvědčili, aby na část svých polí zaseli ječmen, abychom měli vlastní slad. Někdo také zkouší piva ochucovat místními bylinami. A samozřejmě k němu stejně jako k vínu místní pokrmy, pokud možno zcela čerstvé. Jenže vedle toho důrazu na kvalitu, sezonnost a čerstvost je tu ještě ta nejdůležitější věc, kus srdce.“

Kus srdce Bobo dává i do pivních akcí, které v Bolzanu pořádá. Patří k nim mezinárodní pivní festival Beer Craft Bozen, který se koná v působivých prostorách hradu Mareccio neboli Maretsch. Prostředí je to opravdu neobyčejné, protože nejstarší dochovaná věž, ve které mezinárodní porota degustuje soutěžní festivalová piva, pochází z 12. století (1194).

Zde se letos sešlo 35 pivovarů a vyčepovalo za dva večery 12 354 piv, o která se s radostí postaralo téměř 4800 návštěvníků. Nealkoholický pale ale, Tiramisu Porter nebo weizen ochucený tymiánem, to je jen malá ukázka vynalézavosti sládků. Příjemné je i to, že pivo tu je chápáno jako ušlechtilý nápoj, kterému je věnována odpovídající péče při servírování, ale také výběrem nápaditých lahví, zdařilých grafických návrhů etiket, ale také při párování s jídlem.

 

Více v novém 81. vydání časopisu!