Jak chutná pivo v Pobaltí

Jako u jiných našich výletů Sdružení přátel piva do zahraničí byl jeho záminkou pivní festival. Tentokrát se konal ke konci května v lotyšské Rize, takže směr naší autobusové trasy byl severoseverovýchod a rozhodli jsme se tím pádem objevovat pivní scénu, především mikropivovary v celém Pobaltí.

Čekalo nás deset dní intenzivních zážitků, dlouhých a dlouhých přejezdů, a to v zemích, které dosud téměř nikdo z naší výpravy nenavštívil a ani jsme o nich neměli skoro žádné, nebo jen velmi rozporuplné informace. O to větší bylo naše očekávání a zvědavost Připadali jsme si jako jedna velká rodina na trochu zvláštní dovolené. Na palubě autobusu byl i výčep a do navštívených pivovarů jsme vezli plno českého piva jako dárky.

Polský prolog

První zastávkou se stalo město na severovýchodě Polska Bělostok, velké asi jako Ostrava, jen mnohem zelenější. Vedle čtyř pivovarů v centru a okolí (Bialy, Old Brewery, Miejski a Zaścianki, je tu gigant Zubr, pivovar Dojlidy, spadající pod Kompaniu piwowarsku. My jsme navštívili garážový pivovar Zaścianki, který vaří teprve rok a příliš nás neoslovil ani pilsnerem jen z polských chmelů, stejně jako nás míjel místní saison. Zdařilé však bylo pšeničné pivo bavorského typu a také Brown IPA a žitná a American IPA.

O to více vynikl rodinný minipivovar Bialy, který jsme navštívili přesně na druhém konci města. Pan majitel a jeho přítelkyně neváhali a přijeli si pro nás dokonce auty. Pivovar je umístěný v rodinném domku těsně za městem s ryze čínskou technologií (1000l tanky, 500l varna) a speciální domácí úpravnou vody. Voda je zde prý vynikající, až na to, že se nehodí pro vaření piva. Standardně se zde vaří 5 druhů piv a sváteční speciály; ta, která jsme ochutnali, byla ještě mladá, ale i tak vynikající. Milk stoutweizen, ale nejvíc nás ohromil krásný, hořký, vyvážený a skvěle pitelný pilsner. Lepší jsme již později neochutnali. Majitel má v centru města svůj vlastní pivní bar Astoria, bohužel na čepu nebylo už nic nového. Zahrádka sice patřila jen jeho pivům, ale spodní restauraci s výbornou kuchyní dominovala piva z velkých pivovarů jako Paulaner či Velkopopovický kozel. Hned naproti tomuto podniku stojí na náměstí Royal hotel s pivovarem Stary Rynek (Old Brewery). A zřejmě proto, že byl sobotní večer, zde to tedy žilo!

Třiatřicet výčepů a pivní ruleta

Ohromným honosným prostorám vévodila měděná varna, živá hudba lákala lidi již z ulice, všude plno a obsazeno – zejména mladými, svátečně ustrojenými lidmi, aniž ovšem nějaký skutečný svátek byl. A všichni se skvěle bavili. Člověk si tak trochu připadal jako z nějakého noblesního filmu před sto lety, dojem byl úžasný. A nezkazilo ho ani místní pivo kopírující tradiční sortiment německých pivovarů, které jsme si vychutnávali ve sklepní části, před prosklenými ležáckými sklepy. Kochali bychom se zde déle s pivem v ruce a výhledem na místní „kobiety“, ale chtěli jsme z města poznat ještě více. Najdete zde např. craftovou pivnici Multibrowar či trochu schovaný pivní bar 33krany (33 výčepů), v krásných sklepních prostorách plno lahví na baru, a hlavně nepřeberné množství piva na čepu. Atmosféra opět velice příjemná a uvolněná. Na tabuli popsanou názvy piv byla radost pohledět a vybral si skutečně každý. Dominovala samozřejmě piva polská. Překvapil velký sortiment těch nejsilnějších s EPM až 30 %, jako byl např. barikovaný imperial stout Samiec Alfa z pivovaru Artezan s cenou 14 zlotých za 0,1 l, což byla jinak spíše standardní cena pro „velká“ piva o objemu 0,4 l. Pobavilo mne zdejší kolo štěstí, na kterém si můžete zatočit, pokud si koupíte 3 lahvová piva. Lze vyhrát luxusní pivo nebo také zaplatit pivo všem na baru. No nevím, jaký blázen by se do takové „rulety“ pouštěl.

Více v čísle 82!

Tomáš Erlich