Degustace piv ve stylu India Pale Ale z českých pivovarů

Vzhledem k tomu, že World Beer Cup přišel pro rok 2020 poprvé s novými kategoriemi Juicy or Hazy India Pale Ale, Emerging India Pale Ale a Imperial Juicy or Hazy India Pale Ale, nabízí se dobrá příležitost vyjasnit si, co má konzument těchto piv považovat za podstatné.

K nejpopulárnějšímu stylu svrchně kvašeného piva na světě se tím pádem na největší světové degustační soutěži váže z celkových 111 kategorií již celkem sedm. Vzhledem k tomu, že organizátoři velmi pečlivě pracují s velkým počtem podkategorií, lze z nastavení pravidel pochopit, že proč se tento styl v USA vnímá se stejnou prestiží jako u nás český ležák. Vznikly nové kategorie a kdo zná vývoj z národní soutěže spojené s Great American Beer Festivalem, může celkem snadno odhadnout, že o ně bude výrazný zájem.

Přehledné definice stylů

Brewing Association tímto krokem zároveň ukončila zmatek, který se týkal především konzumentů. Pro české milovníky piva považuji za důležité, že session IPA s limitovaným obsahem alkoholu do 5 % se vnímá jako samostatný styl. Samozřejmostí zůstává původní anglická IPA stejně jako její zámořská interpretace, která se již začala odlišovat natolik, že je dnes považována za původní americkou India Pale Ale. Stejně tak její extrémně silná verze Imperial IPA. Časový odstup je takový, že se dokonce hovoří o klasické verzi americké India Pale Ale. K ní se nyní jako rovnocenný styl přidává výrazně kalný nápoj Juicy or Hazy IPA a jeho samostatně definovaná velmi silná verze Imperial Juicy or Hazy IPA.

Tím skončila několikaletá diskuse, kterou si fanoušek hořkých piv může vyložit jako jednoznačný vzkaz pivovarům: Soustřeďte se na americkou India Pale Ale jako čistý styl, anebo se rozhodněte pro odlišné pojetí, které má stejně významné postavení na trhu, ovšem jasně deklarujte, jaké pivo jste uvařili. To je pro sládky, kteří přišli s Juicy or Hazy konceptem, kompliment nebo chcete-li pocta. Do třetice nikdo nevidí problém ani v nejrůznějším experimentování se stylem IPA, respektive s průniky do tohoto stylu z hlediska používání nejrůznějších základních surovin, surogátů, kvasnic a ochucení. V té chvíli ovšem nápoj patří do nové kategorie Emerging IPA. Brewing Association tam uklidila vše od White, Red, Brown, Black, Brut a řady dalších IPA s tím, že další část tohoto nového stylu tvoří American, Juicy or Hazy, a pozor, také Imperial IPA ochucené ovocem nebo kořením. Výraz Emerging má řadu významů, ale v zásadě jím lze charakterizovat vše, co se rozvíjí, vynořuje nebo právě objevuje. Styl dává prostor jakémukoli pivu, které je na hraně India Pale Ale, protože vzniká jako průnik takřka libovolných prvků z jiných stylů do IPA.

Podstatné doplňující informace

Označení Emerging však vnáší do hry jeden zásadní prvek. Sládek musí porotcům poskytnout přesné informace o všem, co se v jeho ale objevuje nad rámec klasického stylu. Pokud nebude ochotný sdělit, že v jeho pivu jsou enzymy, šťáva z ananasu, mango, žitný slad, laktóza nebo cokoli dalšího, bude při soutěžním hodnocení piva ve výrazné nevýhodě. A co je dobré pro porotce, je v tomto případě stejně důležité i pro návštěvníky pivních barů. Pokud pivovar neposkytne úplné informace o své Emerging IPA, má smysl ji raději vyloučit z objednávky. Ušetří to případné zklamání při ochutnání i placení.

Řekne-li se v České republice IPA, nečekejte u ní dodatek „nová“ nebo „americká“, jak je jinde zvykem. India Pale Ale s tou původní anglickou zpravidla nemá z hlediska použitých chmelů a celého konceptu výroby takřka nic společného. Rozdíl se projeví ve vysoké intenzitě vůně, která má původv nových odrůdách chmele, A ve středně vysoké až velmi vysoké hořkosti, která by měla být sladěná se střední plností. Jednoduchý požadavek se u nás nenaplňuje snadno, což potvrdila i aktuální degustace PBA. Stejně jako v předchozích lze mezi pivy najít příliš velké rozdíly. Výrazně chmelená a zároveň vyvážená IPA je poměrně vzácná, oproti tomu nápojů s odchylkami od stylu je dostatek. U poloviny ze šesti vzorků tvoří problém oxidace, u dalších kupodivu i výraznější chmelení. Vítězný Pivovar Volt však jednoznačně potvrdil výborný výsledek z národních degustačních soutěží Golden Bohemia 2020 a České a moravské pivní koruny 2020.

Kategorie stylu IPA na soutěži World Beer Cup 2020

17. Session India Pale Ale

81. English-Style India Pale Ale

100. American-Style India Pale Ale

101.Juicy or Hazy India Pale Ale (2020)

102. Emerging India Pale Ale (2020)

103. Imperial India Pale Ale

104. Juicy or Hazy Imperial India Pale Ale (2020)

 

Pavel Borowiec

Více k tématu najdete v čísle PBA 86/2020.