Charles Faram a anglická pivní revoluce

Anglická pivní scéna se během posledních deseti let výrazně změnila. Velmi respektovaní autoři knih o pivu jako Roger Protz a Adrian Tierney-Jones se dokonce nerozpakovali nazvat svoji knihu o pivovarech, které si zakládají na stylech craft piva, Britain’s Beer Revolution. Najdeme je ve všech částech země, samozřejmě počínaje Londýnem a inovacím zaslíbeným Portsmouthem konče. Řada nových pale ale nebo IPA by se na trhu neobjevila, pokud by se společnost Charles Faram soustavně nevěnovala šlechtění nových odrůd chmele nebo jejich dovozu ze zahraničí.

Společnost Charles Faram & Co Ltd má bohatou historii. Byla založena před 150 lety v hrabství Worcestershire ve střední Anglii. Patří pěstitelům chmele, kteří spolupracují s dodavateli prvotřídního chmele z celého světa. Charles Faram se stal dokonce výhradním distributorem chmelů z Nového Zélandu pro Evropskou unii, Velkou Británií i pro USA. Úspěch jeho vysoce kvalitních chmelů je postaven především na blízké spolupráci s přímými pěstiteli. V roce 2006 doplnil tým společnosti Charles Faram expert na pěstování chmele Peter Glendinning. Rozšířil aktivity firmy o nový rozvojový program s názvem Charles Faram Hop Development Programme. Týká se šlechtění nových odrůd anglického chmele s důrazem kladeným na ekonomicky zdravé odrůdy s přirozenou odolností vůči chorobám i s vysokým výnosovým potenciálem. Zároveň by měly disponovat podobnými vlastnostmi, jaké nabízejí tradiční chmely, jako jsou Fuggles a Golding. Vedle nich však přicházej ke slovu také odrůdy s novými zajímavými aromatickými profily a s intenzivnější a komplexnější vůní a chutí. V poslední době se program rozšířil také na spolupráci s pěstiteli v České republice, Polsku, Slovinsku a v USA. Ve Velké Británii zaznamenal velký úspěch a přinesl řadu populárních nových odrůd, ke kterým patří třeba Jester, Olicana a další.

Harlequin

Harlequin je kříženec Godivy a jedné ze samčích rostlin odolných vůči chorobám, Byl poprvé vysazen v roce 2015 a první zkušební plocha je z roku 2017. Má dobré agronomické vlastnosti a silnou odolnost vůči chorobám. Rostlina roste ve tvaru válce s kratšími pazochy a hlávky se na ní tvoří odshora až dolů. Hlávky jsou podlouhlé, snadno se sklízejí a jsou těžší díky vysokému obsahu pryskyřic. Harlekýn má dobrý obsah pryskyřic s obsahem alfa kyselin 9–12 % a příchutě a vůně se popisují jako mučenka, broskev a ananas.

Will Rogers a Andrew Whalley

Celý článek s popisy dalších chmelů najdete v PBA č. 92