Andělské hodování v Los Angeles

Reklamní slogany slibují, že se zde plní sny. Pokud k těm vašim patří návštěva filmového natáčení v Hollywoodu, muzea nechutných jídel nebo pláže, kde se proháněla Pobřežní hlídka, pak určitě. Dobrá zpráva je, že pokud si potrpíte na výjimečné labužnické zážitky a pivo, pak jste v Los Angeles správně.

 

Druhé nejlidnatější město USA ještě před poměrně krátkou dobou nepatřilo k oblíbeným cílům milovníků piva, ale v současné době dorazila craftová revoluce i sem a ve spojení s nesmírně pestrou a zábavnou nabídkou zdejší gastronomie dělá z návštěvy Města andělů velmi chutný a pitelný zážitek.

Experimenty bez hranic

Místní kuchyně má v Los Angeles zcela logicky hodně blízko k mexické, takže španělština zní v názvech jídel zcela přirozeně. Nachos, tacos nebo chilli si ovšem lze dopřát nejen v standardní úpravě, ale i v tak provokativní a geograficky rozmáchlé kombinaci, jako jsou třeba nachos s kimči. Jiný oblíbený pokrm mexického původu, birria, je pro nás zase neobvyklý použitým masem. Může to být nejen dlouho dušené hovězí nebo jehněčí, ale i kozí maso s pečenými paprikami. Podává se bohatě obložený koriandrem, limetkami a cibulí, mexickou rýží nebo fazolemi jako sváteční jídlo.

Suroviny ze všech koutů světa v nejrůznějších kombinacích se tu podávají ve všech cenových relacích. Luxusní finediningové restaurace i neformální streetfood tu jdou ruku v ruce. Hlavní roli tu hraje opět mezinárodní tón. Jeden tip za všechny – gurmánský zážitek na palubě legendárního zaoceánského parníku Queen Mary. Loď přeměněná na hotel nabízí kromě ubytování a prohlídek také různé gastronomické zážitky. Na promenádní palubě lze poobědvat u stolku s úžasným výhledem na město, v baru si dopřát sklenku osvěžujícího kalifornského vína nebo si vychutnat velkolepý Queen Mary Sunday Brunch s padesáti pečlivě vybranými delikatesami z celého světa, které mají připomínat slavnou éru lodi a její prominentní pasažéry mnoha národností. Od BBQ žebírek a marinovaného krocana se sladkými bramborami přes suši a čerstvé ústřice se lze propracovat až k francouzským makronkám, bavorským krémovým zákuskům a k dánskám sušenkám.

Pivním nápadům se meze nekladou

Zdejší pivní scéna jde s barvitou gastronomií Los Angeles ruku v ruce. I zde platí, že neobvyklé tu platí za samozřejmé a opravdu zaujme teprve až něco skutečně mimořádného, nejlépe experiment v typickém LA stylu. Počet pivovarů se ve městě a jeho okolí během posledního desetiletí rozrostl téměř na stovku a jejich ambicí je nejčastěji snaha vyniknout, překvapit a pobavit. Ať už originální reklamou, méně známým evropský pivním stylem nebo vysloveně praštěným názvem.  Oblíbené pivovary mají na rotujících pípách podstatně více pivních druhů, než je u nás zvykem. Třeba často oceňovaný Highland Park Brewery nechává vybrat mezi tak rozdílnými výtvory, jako jsou Italian Pilsner, Hazy Coconut IPA nebo Barrel-Aged Blended Sour with Cherry & Raspberry. Arts District Brewing má více než 30 piv s tak originálními názvy jako Hello Darkness My Old Friend, Brouwerij West se prosazuje s pivy belgického stylu. Zdejší saison tmavočervené barvy Dog Ate My Homework s černým rybízem a ostružinami nebo místní kellerbier Popfuji určitě stojí za ochutnání.

Více o losangeleské gastronomii a originální recepty najdete v aktuálním 80. vydání našeho časopisu!